ESF-ambassadeurs 2017

Onze drie ambassadeurs zijn actief binnen de domeinen van duaal leren, zelfsturende teams en het begeleiden van jongeren naar de arbeidsmarkt.

 

Duaal leren met Woodwize

Binnen het thema van duaal leren legt het ESF-project ‘Check op de werkplek’ de nadruk op het volledige plaatje van een duaal leertraject. Hoewel het gericht is op houtopleidingen, zijn de procedure(s) en/of methodieken ook intersectoraal bruikbaar. De focus en innovatie ligt bij de screening, erkenning en inventarisatie van de leerbedrijven. Het uitwerken van een (flexibel) duaal leertraject op maat van de leerling en het leerplan, en de opvolging van de leerling op de werkplek.

Voor dit project werd er samengewerkt met de Spectrumschool in Deurne, het CDO Kortrijk en VTI van Kortrijk.

Meer info.

Zelfsturende teams bij Delta Light

Een mooi praktijkvoorbeeld rond Anders organiseren is het Pure Progress- project van Delta Light. Delta Light is een Belgisch familiebedrijf en trendsetter op het gebied van verlichtingsconcepten. Het bedrijf groeit nog elke dag, en dat brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Om die kansen volop te kunnen benutten startte Delta Light, samen met hun partner PVO, een project om zelforganiserende teams op te starten.

Een zichtbaar en meetbaar resultaat was belangrijk voor Tom & Caroline, de trekkers van het project bij Delta Light. Daarom kozen ze voor een duidelijk afgebakend project binnen de logistieke afdeling. Het plan van aanpak werd opgedeeld in 2 stromen:

  1. de ontwikkeling van de medewerkers: met aandacht voor sociale vaardigheden zoals leiderschap, omgaan met feedback en luisteren naar collega’s.
  2. de werking van Delta Light als organisatie:  Tijdens een mini-scan van de organisatie legden we het verband tussen de aanwezige knipperlichten en de wijze van organiseren. Daarna stonden verschillende workshops, coaching-momenten en procesanalyses op het programma.

Meer info.

Jongeren begeleiden met Argos

(Vrijwilligers) werk, sport en competenties, het lijkt een moeilijke combinatie maar bij Argos zijn ze hierin geslaagd. In totaal hebben ze zo’n 189 jongeren begeleid. Ruim 67% van deze jongeren heeft nu een job en 22% werd verder naar een opleiding begeleid. Tijdens dit project konden de jongeren meewerken aan een grootouder-kleinkindernamiddag volksspelen georganiseerd door de sportdienst van Zonnebeke. De jongeren waren telkens per twee verantwoordelijk om een deel van de spelregels op te zoeken, uit te leggen en te begeleiden. Verder werden de jongeren ook ingezet om fietslessen te geven aan de bewoners van Fedasil Poelkapelle. De jongeren gaven elk een les theorie die ze zelf mochten voorbereiden en kregen de verantwoordelijkheid om een groepje bewoners te leren fietsen. Naast dit vrijwilligerswerk bij Argos zijn er ook enkele voorbeelden bekend van jongeren die zelf een sportsessie organiseerden of werden toegeleid naar een stage binnen de sportsector.

Meer info.