Bouw aan een inclusieve onderneming met Voka Welt

Met Welt gaan Voka en Antwerp Management School samen met ondernemingen aan de slag om ‘WEndbare Loopbanen voor elk Talent’ te realiseren.

Wat is Voka Welt?

De afkorting Welt staat voor: werkervarings- en leertrajecten.
Met het Welt-programma wil Voka ondernemingen bijstaan in het ontwikkelen van een duurzaam HR-beleid. Dat wil zeggen: een inclusieve bedrijfscultuur waar de talenten van alle medewerkers worden erkend en ondersteund.
Bij de start van een Welt-traject wordt een HR-scan – ontwikkeld in samenwerking met Prof. Dr. Ans De Vos –AMS- van het bedrijf gemaakt waarbij de groeikansen in kaart worden gebracht. Samen met een expert stelt het bedrijf een actieplan op. In een lerend netwerk komen HR-verantwoordelijken van de deelnemende bedrijven uit de regio samen om ervaringen rond inclusief HR-beleid uit te wisselen.
Deelnemers aan Voka Welt krijgen toegang tot het netwerk van Jobroad, een organisatie die mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt probeert te linken aan werkgevers.
Ondernemingen kunnen kosteloos deelnemen aan Voka Welt. Welt wordt gefinancierd met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Waarom is Voka Welt nu meer dan ooit relevant?

Negen op de tien ondernemingen die willen aanwerven, vindt erg moeilijk geschikte medewerkers. De vijvers met kandidaten zijn leeggevist. De strijd om talent is in alle hevigheid losgebarsten. Ondernemingen willen talent aantrekken én dat talent aan boord houden.
Ondernemingen met een inclusieve bedrijfscultuur hebben troeven in handen om talent aan te trekken en te behouden. Wie met Voka Welt inzet op inclusie, investeert in een sterkere en succesvollere onderneming. Bedrijven die een afspiegeling zijn van de samenleving, begrijpen beter de noden van de markt.

Enkele cijfers over het succes van Voka Welt

In 2021
- Namen 2500 ondernemingen deel aan collectieve Welt-sessies
- Maakten 500 ondernemingen een Welt-actieplan om een duurzaam HR-beleid te ontwikkelen
- Vroegen 260 ondernemingen Welt-advies op maat rond het inclusiever maken van hun onderneming
- Vonden 200 mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een job bij een Welt-onderneming

Voka

“Wie inclusief onderneemt, is succesvoller. Samen groeien en samen ondernemen mag je bij Voka letterlijk nemen. Met ons Voka Welt-programma helpen bij bedrijven om inclusiever te worden. We hebben iedereen aan boord nodig om Vlaanderen een mooie toekomst te geven”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Alle informatie over dit project vindt u op www.voka.be/welt