Presentaties ESF inspireert

Hieronder vind je de presentaties van de workshops die we aanboden op ons midterm event.

 1. application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document Presentatie Rik Torfs (14.38 kB)
   
 2. Talentherkenning met de KernTalentenmethode: 
  De KernTalentenmethode is een unieke, zeer accurate manier om iemands persoonlijkheid op een fundamenteel niveau bloot te leggen i.f.v. een positieve en juiste studie-, beroeps-, job- of andere belangrijke persoonlijke keuze. Ontdek hoe de aard, het potentieel en de intrinsieke motivatie van mensen in beeld kan worden gebracht en waarom het belangrijk is om hierop in te zetten.
  PDF Presentatie (1.87 MB)
   
 3. Brein, branie en burn-out:
  We komen allemaal wel eens in contact met stress in ons leven, in deze workshop reikt Luc Swinnen manieren aan om met stress en burn-out om te gaan. Hij legt hierbij ook de link naar ons brein, en welke mechanismen het overnemen bij onbegrijpelijk gedrag. Luc Swinnen is arts, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus. Sinds meer dan twintig jaar is hij bedrijfsconsulent en coach in verband met stress, emoties en geluk. Zijn passie is de impact van emoties op het functioneren van mensen.
  PDF Presentatie (3.99 MB)

  Koop hier het boek van Dr. Swinnen.

 4. Boost your creativity:
  Als mensen denken we in patronen. Da’s vaak handig. Behalve als je er net uit wil breken. Dan wordt het lastig. Gebrek aan oefening. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat er 5 fundamentele vaardigheden en attitudes zijn die je persoonlijke creativiteit kunnen versterken. Die gaan we samen ontdekken aan de hand van voorbeelden en oefeningen. Zo boost jij jouw creatief denkvermogen in no time naar ongekende hoogtes! 
  PDF Presentatie (3.65 MB)
   
 5. Klantgericht werken:
  De workshop “klantgericht werken” richt zich naar organisaties die werken met personen met complexe problematieken. Tijdens deze workshop delen we de ervaringen van dienstverleners die aan de slag gingen met  de “Vanguard” benadering. Deze helpt hen om in het kader van de ESF-oproep 'Begeleiding van kwetsbare groepen' effectiever te worden vanuit het perspectief van de doelgroep.
  application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation Presentatie (2.44 MB)
   
 6. Digitale versnelling in Vlaanderen - Werken aan een inclusieve leercultuur:
  Peter Van Humbeeck van de SERV presenteert in deze workshop zijn digitaliseringsagenda voor Vlaanderen en focust daarbij vooral op onderwijs en arbeidsmarkt. De transnationale blik ontbreekt niet, met het project ‘Social Partners on the Digital Fast Track’ (Tim Buyse). De Stichting Innovatie & Arbeid presenteert zijn onderzoek naar leercultuur in negen bedrijven uit de sectoren elektrotechniek, hout en voeding (Leen Baisier). Na de presentaties volgt een laagdrempelige uitwisseling met de deelnemers over o.a. vaardigheden van de toekomst en het werken aan een inclusieve leercultuur (Brigitte Lauwers).
  PDF Presentatie (4.55 MB)
   
 7. Spreekt u wel voldoende Nederlands? Hoe verlaag je taalvoorwaarden Nederlands tijdens je begeleiding en ondersteuning van anderstalige werkzoekenden:
  Is de kennis van het Nederlands een voorwaarde om werk te vinden of te werken op de Vlaamse arbeidsmarkt? Welke eisen op het vlak van het Nederlands hebben werkgevers? Hoe begeleid en ondersteun je anderstalige nieuwkomers die het Nederlands nog niet of nog maar een beetje kennen in hun zoektocht naar werk? Tijdens deze workshop belichten we hierover de ervaringen vanuit het ESF project Werkplek Vluchtelingen Gent. We verlagen er de taalbarrières Nederlands om anderstalige inburgeraars te begeleiden en ondersteunen in hun zoektocht naar werk en tijdens hun tewerkstelling. Dit doen we onder andere door sociaal tolken in te schakelen en taalcoaching op de werkvloer aan te bieden.
  PDF Presentatie (2.58 MB)
   
 8. Project Generalistisch WERKT:
  Het Onderzoekscentrum OASES van de Universiteit Antwerpen, Recht-Op vzw, Sociale Werkplaats De Sleutel en De Ploeg vzw ontwikkelden samen een methodiek om generalistisch (sociaal) werk te implementeren binnen gespecialiseerde organisaties en dienstverlening. Generalistisch Werkt! wil met deze workshop handvaten aanreiken aan praktijkwerkers in het sociale veld die in hun dagelijkse werking in aanraking komen met personen in armoede. De workshop start met een interactief deel over het waarom van generalistisch werken en de invulling van een generalistische basishouding met input van 2 ervaringsdeskundigen. 
  application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation Presentatie (4.25 MB)
   
 9. Werkbaar werk in de praktijk:
  ​De firma Vorsselmans en Puuur komen hun ESF-project voorstellen:
  * Vorsselmans is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in aluminium ramen en gevels. De afgelopen jaren heeft Vorsselmans sterk geïnvesteerd in een strategisch personeelsbeleid. Ze investeren in het verhogen van de flexibiliteit en betrokkenheid van hun medewerkers zodat ze hun belofte van topkwaliteit op een duurzame manier kunnen blijven waarmaken.
  PDF Presentatie (1.34 MB)

  * Puuur is een dienstenchequebedrijf met 19 regiokantoren in Vlaanderen. Puuur stuurt dagelijks 3.200 huishoudhulpen op pad om te poetsen, te strijken, boodschappen te doen of een maaltijd te bereiden. Puuur droomt van een nieuwe, innovatieve arbeidsorganisatie met een organisatiestructuur die veel weg heeft van een mierenkolonie. Een organisatiestructuur die zorgt voor meer ‘goesting’ en autonomie bij hun omkaderingsmedewerkers. 
  PDF Presentatie (2.24 MB)
   

 10. Opleidingsmethodieken van de toekomst:
  Blended leren is het nieuwe leren. Maar welke ingrediënten zijn nodig om van een blended aanpak een succes te maken? En werkt blended leren voor iedereen en overal, ook bijvoorbeeld voor laaggeschoolde werknemers die Nederlands willen leren om hun job beter uit te oefenen? In deze sessie overlopen we de mogelijkheden van virtuele klassen maar ook van alledaagse apps zoals Facebook en WhatsApp om meer en krachtigere leer- en oefenkansen te creëren.
  PDF Presentatie The Learning Hub (3.94 MB)
  PDF Presentatie Blended learning (4.84 MB)
   

 

Contactpersoon: 

Perscontact

Kim De Paepe
T:
02 553 44 12