De recente economische crisis treft vooral de meest kwetsbaren in onze samenleving. Bepaalde bevolkingsgroepen lopen een merkbaar hoger risico om in armoede terecht te komen: kinderen, jongeren, alleenstaande ouders, personen met een handicap, mensen met een migratieachtergrond, etnisch culturele minderheden zoals de Roma, … Ook de genderkloof blijft een probleem en vertaalt zich in een groter armoederisico voor vrouwen dan voor mannen.
Met de Europa 2020-strategie stelt de Europese Unie de bestrijding van sociale uitsluiting en armoede centraal in haar economische, werkgelegenheids- en sociale agenda. Tegen 2020 wil zij minstens 20 miljoen mensen uit een situatie van armoede en sociaal isolement helpen. Om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden riep Europa de lidstaten op om minstens 20% van hun ESF-middelen in te zetten op deze problematieken.
Het in 2010 opgerichte Europees Platform tegen Armoede en sociale uitsluiting ondersteunt lidstaten in het realiseren van deze doelstellingen.
ESF Vlaanderen keurde in 2015 projecten goed die voorzien in begeleiding van:
Daarnaast ontvangt de VDAB-regie ESF-subsidies voor tenderacties die inzetten op actieve inclusie en bestrijding van armoede.
Voor 2016 staan nog ESF-oproepen in de steigers voor de begeleiding van vluchtelingen richting duurzame tewerkstelling, vluchtelingen en ondernemerschap en de begeleiding van personen op beroepsactieve leeftijd uit huishoudens met een zeer lage werkintensiteit.
In het kader van het ESF Transnational Platform 2014-2020 participeert ESF Vlaanderen in het Inclusion Thematic Network. Het netwerk is een platform voor informatie uitwisseling, creëert synergieën met andere netwerken en diverse belanghebbenden en tilt de discussie over wat precies bijdraagt tot sociale inclusie naar een hoger niveau.