Vrouw en management. Tools om vrouwen aan de top te brengen

Wat?

Om meer vrouwelijke managers (in hogere functies) te krijgen en het vrouwelijk ondernemerschap aan te moedigen werkte het SOFIA Expertisecentrum Vrouw en Management deze tools uit. De tools zijn het resultaat van het organiseren en begeleiden van opleidingen voor vrouwelijke managers, mentorprojecten (peterschapsprojecten), netwerking met ervaringsuitwisselingen en loopbaanbegeleiding.

Hoe? Inleidende handleidingen en praktische opleidingen

Voor loopbaanbegeleiding en –planning bevat deze tool een handleiding voor aandachtspunten en motivatie en een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP). Hij behelst ook een handleiding voor netwerken, een korte handleiding en evaluatie voor een managementopleiding, een leidraad voor mentoren op basis van een mentorproject voor jonge vrouwen samen met een aantal praktische voorbeeldformulieren. Bij wijze van extra hulpmiddelen zijn hieraan toegevoegd: leermodules over teamwerk, medewerkers motiveren en situationeel leidinggeven, evenals een module met communicatietips en een checklist voor de organisatie van een studiedag.

Voor wie? Vrouwelijke en hr-managers

De werking van de SOFIA’s kwam niet alleen beschikbaar voor vrouwelijke ondernemers, maar ook voor vrouwelijke managers in het algemeen, zowel in de publieke als in de privé-sector. Daarnaast zijn deze tools ook bruikbaar voor hr-managers en –diensten die op dit gebied in hun organisatie vooruitgang willen boeken.

Achtergrond: Vanuit SOFIA

Eind 2002 heeft SEIN het project ‘Expertisecentrum Vrouw en Management’ opgestart in samenwerking met het Europees Sociaal Fonds, VESOC, Groot Gelijk, de Dienst Emancipatiezaken van het Vlaamse Ministerie, en de Cel Gelijke Kansen. Het project werd opgestart voor de duur van 2 jaar.

Het Expertisecentrum gebruikt de SOFIA-programma’s (mentoring, networking, opleiding) en breidde ze uit met een luik loopbaanbegeleiding. Het centrum wil een groot netwerk uitbouwen van vrouwelijke managers over alle sectoren heen. Het doet ook aan sensibilisatie over het thema van de vrouwelijke manager en wil een uniek aanspreekpunt zijn voor de vrouwelijke manager. 

Auteurs en contacten

De projectleiding van Vrouw & Management staat tot uw beschikking. Wanneer u vragen of suggesties hebt, of in geval er problemen zouden optreden, kunt u bij ons terecht:
SEIN/LUC
Universitaire Campus, gebouw D
B-3590 Diepenbeek
Telefoon: 00 32 11 26 86 74
E-mail: sein@luc.ac.be
Fax: 00 32 11 26 87 31

Contactpersoon: 

Annemie Roets

Annemie Roets
T:
02/552 83 33

Bijlagen: